Studierichtingen

Het Instituut voor Life Science en Technology is een van de kleinste instituten binnen de Hanze Hogeschool. Dit maakt het meteen dat je je niet een nummertje voelt en veel studenten ervaren dan ook goed contact met hun docenten. De opleidingen staan garant voor een goed toekomstperspectief. Wetenschap is immers de toekomst!

Bachelor: Bio-informatica

Studeer je Bio-informatica dan onderzoek jij liever met je muis dan dat je daadwerkelijk in het lab staat. Je past informatica en biologie toe op problemen in ziekte en gezondheid. Je werkt veel met databases over eiwitten, genen, DNA, en weet veel over erfelijkheid. Natuurlijk zul je ook af en toe in het lab staan. Tijdens je opleiding doe je onderzoek naar cellen en weefsels, genetisch onderzoek, DNA-onderzoek bij virussen, functies van eiwitten. Ook maak je zelf wijn waarbij je het celmetabolisme onderzoekt. Daarnaast werk je veel met chips en micro-arrays die voor de diagnostiek belangrijk zijn. In het derde jaar heb je tijd voor een minor en het vierde jaar besteed je aan stag & afstuderen.

Bachelor: Medische Research

Als je Research studeert ben je voornamelijk bezig met plantaardig, dierlijk en humaan onderzoek op microbieel niveau. Je krijgt biologie, chemie en statistiek en hebt veel praktijk. Je kweekt zelf bacteriën en leert knippen en plakken met DNA. Tijdens je opleiding doe je onderzoek in de immunologie, biochemisch en microbiologisch. Maar ook naar kanker en voedingsmiddelen. In jaar drie kies je je specialisatie wat Biotechnologie, Medisch of Biochemie kan zijn. Jaar vier staat in het thema van stage & afstuderen.

Bachelor: Medische Diagnostiek

De Medische Diagnostiek is de jongste opleiding van het ILST opgericht vanuit het UMCG. De opleiding leidt direct op tot Medisch Analist. Je beoordeelt weefsels en cellen, waarden van bloed en urine. Isoleert en identificeert ziekmakende bacteriën van een patiënt. Het eerste jaar krijg je veel anatomie waardoor je precies weet hoe de gezonde processen in het menselijk lichaam horen te verlopen. Ook leer je DNA en mutaties daarvan aantonen. Je krijgt thema’s als medische genetica, medische microbiologie, klinische chemie, hematologie, pathologie en cytologie. Het derde jaar zit je al voor 80% in het UMCG die je verder opleidt in hun diagnostisch centrum, je vorderingen worden bijgehouden in een portfolio. Ook hier staat het vierde jaar weer in het teken van stage & afstuderen.

Bachelor: Chemie

Bij de chemie leer je stoffen als medicijnen maken, verbeteren en analyseren. Je onderzoekt samenstellingen van allerlei materie of de kwaliteit van oppervlaktewater. Ook bij chemie krijg je vakken als statistiek en natuurlijk chemie én heb je wekelijks practicum. Het eerste half jaar van de opleiding staat gelijk aan die van de Chemische Technologie, zo kan je in januari nog switchen mocht je dat willen. Je krijgt dan thema’s als voeding, drugs, plaats delict en CSI. Je krijgt o.a. de vakken organische chemie, fysische chemie, polymeerchemie en biochemie. In je derde jaar kies je een specialisatie die kan zijn; analytische/organische chemie, of biochemie. Bij het eerste concentreer je je op chemische bindingen en bij het tweede meer op biomoleculen in organismen.

Bachelor: Chemische Technologie

Bij Chemische Technologie houdt je je voornamelijk bezig met productieprocessen ontwikkelen, bewaken en verbeteren. Je krijgt thema’s als procesbeheer, fysische chemie, organische chemie, polymeerchemie, milieutechnologie. Met vakken als statistiek, engels, natuurkunde, en uiteraard weer chemie! In je derde jaar ga je al op stage en hierna kies je een specialisatie wat Procestechnologie of Duurzame Energie kan zijn. Een minor aan een ander instituut is uiteraard ook mogelijk.

Bij elke studie is het mogelijk je eigen draai te geven aan de opleiding. Door bijvoorbeeld stage te lopen in het buitenland of een minor aan een ander instituut te doen onderscheid jij je later van de rest! Ook kan je natuurlijk actief worden bij Equilibrium, veel bedrijven vinden het interessant als jij in je studententijd bezig hebt gehouden met bestuurlijke taken. Dat geeft aan dat je verantwoordelijk bent en leiding kan geven.

Master: Data Science for Life Sciences

De masteropleiding Data Science for Life Sciences is voor life science- of IT-studenten die willen leren hoe ze deel kunnen uitmaken van het groeiende veld van data science. Na de master bezit je de vaardigheden die je nodig hebt om innovaties voor de biowetenschappen te faciliteren en te initiëren, zoals het programmeren van machine learning-applicaties en het beheren van data-opslag. Met deze kennis overbrug je de kloof tussen life sciences en computertechnologie.